Osvrt na 9. međunarodni stručno-znanstveni simpozij HDEM-a

Hrvatsko društvo za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HLZ) tradicionalno je već po deveti je put organiziralo međunarodni znanstveno stručni simpozij – 9. Croatian Esthetic Medicine Symposium (CEMS) u suradnji s Društvom za estetiku lica jugoistočne Europe (SEEFAS). Hotel Royal Design u Opatiji mjesto je gdje su se okupili brojni domaći i svjetski poznati stručnjaci od 22. do 23. ožujka 2019. godine, te su petak i subota bili rezervirani za zanimljiva predavanja, live demonstracije, panel rasprave i workshopove.

Simpoziji su vrlo često najbolje mjesto gdje kolege i svi zainteresirani mogu saznati najnovije trendove, steći nova znanja i kontakte, ali i podijeliti svoje mišljenje s drugim kolegama. Osobito kada se radi o uzbudljivoj i relativno novoj estetskoj nekirurškoj anti-aging medicini u kojoj se konstantno događaju nove spoznaje i saznanja, a najbrže rastuća je grana medicine trenutno u svijetu. Na Kvarner su zato stigli eminentni međunarodni i domaći stručnjaci koji su tokom dva dana trajanja Simpozija dijelili sa učesnicima svoja znanja, ali i vještine.

Simpozij je i ove godine održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske kojega je zastupao državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dipl. iur. Pokrovitelj Simpozija bila je Hrvatska liječnička komora (HLK) čiji je v.d. Predsjednika HLK dr.sc.Krešimir Luetić dr.med. pozdravio skup prilikom svečanog otvaranja, a isto tako Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Medicinskog Fakulteta u Rijeci u čije ime je skup pozdravio i dekan prof. dr. sc.Tomislav Rukavina. Suorganizator kongresa tradicionalno je bila Hrvatska komore dentalne medicine (HKDM) u čije je ime bila Kostelac Jakovac Draženka, dr. med. dent., a i ovogodišnji Simpozij bio je bodovan od strana strukovnih komora.

Prilikom svečanog otvaranja skup je pozdravio i Ravnatelj Specijalne bolnice Thalassotherapija Opatija prof. dr. sc.Viktor Peršić, te izrazio zadovoljstvo partnerstvom i suradnjom s Hrvatskim društvom za estetsku medicinu. Tradicionalno, simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Dvodnevni Simpozij posjetilo je oko četiri stotine sudionika, a svečano ga je uz pozdravni govor otvorio predsjednik HDEM HLZ, univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent. u kojem je, uz pozdrave i zahvale prisutnima, naglasio zabrinutost i problematiku cijelog zdravstvenog sustava zbog ilegalnog rada i ozbiljnih posljedica po zdravlje pacijenata koje mogu nastati upravo zbog toga.

„Ilegalan rad, nemedicinski educirane osobe i lažni preparati u svijetu estetske medicine nikad nisu bili na ovakvom zamahu. Upravo zato potrebno je obratiti posebnu važnost  edukaciji i izvrsnosti rada nas i naših kolega. Hrvatsko drušvo za estetsku medicinu HLZ već niz godina bavi se edukacijama i organiziranjem stručnih seminara, kongresa, workshopova  uz podršku i Ministarstva zdravstva, i strukovnih komora i samoga Hrvatskog liječničkog zbora“, nadovezao se na pozdravni govor dr. Rotim.

Croatian Esthetic Medicine Symposium prije svega je događaj gdje se uz široku i detaljnu teorijsku podlogu, doktorima medicine i doktorima dentalne medicine pruža mogućnost da iz prve ruke promatraju, te nauče od najrelevantnijih svjetskih i domaćih stručnjaka najnovija svjetska saznanja, trendove i nove tehnike u nekirurškim tretmanima anti-aging medicine koje će potom moći primjeniti na svojim pacijentima. Stoga je teorijski dio organiziran u Hotelu Royal Design, a radni hands-on moduli u Edukacijskom centru Hrvatskog društva za estetsku medicinu u bolnici Thalassotherapia Opatija.

„Svijet estetske medicine u zadnjih nekoliko godina približio se apsolutno svima, te su nekriruški i minimalno invazivni tretmani postali u potpunosti uobičajeni. Naši stručnjaci na ovom Simpoziju svoja dugogodišnja znanja i vještine prenose zainteresiranim kolegama koji nakon teorijske i praktične edukacije te provjere stečenih znanja i vještina postaju Certifirani i osposobljeni za rad, sve to kako bi konačna usluga koja se pruža pacijentu bila u potpunosti sigurna i zadovoljavajuća“, istaknuo je predsjednik HDEM HLZ univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent.

Na Simpoziju svoja zanimljiva predavanja uz vrhunsku produkciju održali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz svih specijalističkih područja koja se bave nekirurškim metodama anti-aginga i estetikom lica.

Najbolji u tom području pridružili su nam se i ove godine, na čelu s Počasnim predsjednikom Hrvatskog društva za estetsku medicine, poznatim doajenom estetske medicine u Hrvatskoj, a i šire  prim. dr. Siniša Glumičić , a kao i svake godine posebno mjesto zauzima Akademkinja Mirna Šitum spec. dermatovenerologije, predsjednica Etičkog povjerenstva HDEM HLZ, koja tradicionalno svojim plenarnim predavanjem prisutne uvodi u svijet nekirurške estetske medicine.

Također, predavanja su održali i dopredsjednica HDEM dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije, plenarno predavanje održao je i čovjek koji je pojam estetske kirurgije u Republici Hrvatskoj  dr. Mario Zambelli, spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije, zatim prof. dr. sc. Vedran Uglešić, spec. maksilofacijalna kirurgije, prof. dr. sc. Srećko Budi, spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije, dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije, dr. med. dent Luka Lubina,  dr. Nikola Milojević, Ognjen Bagatin MBA, dr. Mirjana Semenić Rutko spec. ginekologije, dr. Mladen Mešter specijalizant plastične kirurgije, dr. Hrvoje Reil i Bojan Rađenović.

Uz domaće stručnjake, Simpozij je ugostio i vrhunske inozemne predavače i instruktore.

Plenarni predavač, prof. dr. sc.  Uroš Ahčan, spec.plastične rekonstruktivne i estetske kirurgij, koji je posljednje desetljeće proveo kao Predstojnik odjela za plastičnu kirurgiju Univerzitetnog kliničkog centra Ljubljana, te je Predsjednik udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju, bio je jedan od njih. Profesor Ahčan pozivni je predavač i na najpoznatijem svjetskom kongresu estetske krirurgije u New Yorku – Cutting Edge. Svoje dugogodišnje znanje podijelio je sa kolegama uz vrlo interesantno i inspirativno predavanje gdje se osvrnuo na svoje najzanimljivije slučajeve i nevjerojatne I revolucionarne rezultate koje je postigao do sada u svom radu.

Isto tako, zanimljiva i poučna predavanja odžali su i ostali međunarodni predavači.

Key note speakeri dr. Ali Duman, plastic aesthetic and reconstructive surgeon koji je stigao iz Turske, dr. Gkritsalas Konstantinos, spec. dermatovenerology and subspec cosmetic surgery iz Grčke, dr. Ernest Novak, spec. kirurgije iz Slovenije, dr. Kristina Davidović, spec.neuroradiologije iz Srbije, te iz Španjolske dr. Antonio Ortega Gomez, PhD. spec. dermatology.

Posebno interesantno predavanje uz live prikaz pod nazivom “Global Facial Rejuvenation Treatment – ATP Approach” održao je dr. Mark Posselt koji je stigao iz Njemačke. Na live demonstraciji svi zainteresirani pratili su čitav proces tretmana uz detaljno objašnjenje korake dr. Posselta, a tokom čitavog tretmana bili su u mogućnosti i postaviti i pitanja koja su odmah bila odgovorena od strane samog stručnjaka.

Ovogodišnji sudionici imali su prilike ući u svijet anti-aginga, najnaprednijih, nekirurških i minimalno invazivnih metoda estetske medicine, proširiti postojeće znanje i upoznati se s najnovijim svjetskim estetskim trendovima, tehnologijama i metodologijama u estetskoj medicini.

Mogli su poslušati predavanja koja su obradila veliki dio nekirurške estetske medicine, primjeni hijaluronskih filera, botoxa, PRP (terapija pomlađivanja i regeneracije vlastitom plazmom/PRP – vampire facelifting), primjeni lasera i radiofrekvencije u estetskoj medicini, kao i gdje je granica nekirurških i kirurških metoda pomlađivanja.

Održane su i zanimljive panel rasprave. Jedna od njih bila je : „Zakonska regulativa o nekirurškoj estetskoj medicini u Republici Hrvatskoj.“ Upravo zato u razgovoru su prisustvovali državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dipl. iur. kao predstavnik Ministarstva, akademkinja Mirna Šitum, dr. Nikola Milojević, Ognjen Bagatin MBA, Dražan Crnković, dipl. iur i prim. dr. Siniša Glumičić koji je moderirao samu raspravu.

Vrhunski stručnjaci u području estetske medicine aktualizirali su  problematiku ilegalnog poslovanja, apliciranjem dermalnih filera i botoxa na medicinski neprimjerenim mjestima i uvjetima koje izvode nemedicinsko osoblje koje nema medicinske kvalifikaciji i obrazovanje za izvođenje tih medicinskih zahvata, a i samim time dovode u oopasnost zdravlje pacijenata koje tretiraju. Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva prema kojem postupa HDEM HLZ takve tretmane mogu isključivo i samo doktori medicine i doktori dentalne medicine u propisanim uvjetima.

„Od početka mjeseca travnja, svi doktori, ali i zabrinuti pacijenti, moći će izvršiti prijavu ili anonimnu prijavu Ministarstvu zdravstva, ali i Državnom inspektoratu, ukoliko smatraju da se sam tretman dermalnim filerima ili botoxom izvodi u nepropisanim uvjetima od strane neprimjereno educirane osobe. Prijava je potrebna, jer tek nakon prijave državno tijelo može djelovati i sankcionirati problem“, naglasio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, te je na taj način raspravi i panelu dao zadovoljavajući zaključak i konačno svim zabrinutim kolegama pružio pravo zakonodavno rješenje.

Još jedna interesantna panel rasprava pod nazivom „Zadovoljan pacijent – lojalan pacijent“ u kojemu se otvorila tema uspješnog poslovanja estetske klinike, održana je pod moderiranjem Maye Tayfour Mali, izvršne direktorice Medical Esthetic Instituta, ustanove koja se bavi isključivo edukacijama doktora zainteresiranih za primjenu nekirurških estetskih anti-aging metoda estetske medicine.

Učesnici, sve odreda respektabilni domaći i strani stručnjaci: prof.dr.sc.Mirko Ivkić, prof. dr. sc. Uroš Ahčan, dr.Mario Zambelli, dr. Nevia Delalle i dr. Kristina Davidivić složili su se da je ova nova medicinska niša postala vrlo interesantna i dinamična, no potrebno je ulagati u znanje doktora, ali i u uspješno poslovanje klinika koje se time sve više bave.

U Edukacijskom centru HDEM-a u bolnici Thalassotherapiji Opatija instruktori i edukatori HDEL-a održali su u radne hands-on module gdje su u malim grupama i idealnim uvjetima zaintrersirani doktori mogli učiti i raditi pod kontrolom edukatora.

Prim. dr. Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalne kirurgije vodio je  Modul primjene Botulinskog toxina tipa A, univ.mag. Željko Rotim, dr. med. dent. vodio je Napredni modul dermalnim filerima (lip design), a dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije, vodila je Modul primjene kanila u estetici lica.

Dr. Mark Posselt održao je Master Class: Restoring Natural Proportions with Teoxane RHA and Soft&Safe Injecting Techniques. Prof. dr. sc. Srećko Budi održao je Modul nekriruška rejuvenacija lica, dr. med. Maria Škornjak, mag. forenzike vodila je Modul PRP/PRF tretmana, dok je dr. Gkritsalas Konstantinos, spec. dermatology and aesthetic medicine, održao Modul injekcijska lipoliza.

Svi polaznici su nakon uspješno završenih edukacijskih hands-on modula dobili Certifikat o osposobljenosti za rad, koji je izdan od strane Hrvatskog društva za estetsku medicinu, stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Već tradicionalno kongres je završio sa vrhunskim zabavnim programom na VIP HDEM partyu u Royal Hall Hotela Royal Design, a kao i svake godine Simpozij ima i humanitarnu notu gdje dio sredstava ostvarenih na Simpoziju HDEM daruje organizaciji “Vukovarski leptirići” za poboljšanje teških uvijeta u kojima ta organizacija radi.

Povezane objave

arrow-down
hrCroatian