Osvrt na međunarodni 10. jubilarni CEMS

Jubilarno se održalo deseto izdanje međunarodnog znanstveno stručnog simpozija, 10. Croatian Esthetic Medicine Symposium (CEMS), koje tradicionalno organizira Hrvatsko društvo za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HLZ) u suradnji s Društvom za estetiku lica jugoistočne Europe (SEEFAS).

U Opatiji, od 2. do 4. srpnja u Conference Parku 25/7, okupili su se brojni domaći i svjetski poznati stručnjaci. Tokom petka, subote i nedjelje održala su se mnoge zanimljive sekcije vezane uz estetsku medicinu. Svaka sekcija bila je podijeljena na razna zanimljiva predavanja, live demonstracije, panel rasprave i workshopove.

Simpoziji su uvijek najbolje mjesto gdje kolege i svi zainteresirani mogu saznati najnovije trendove, steći nova znanja i kontakte, ali i podijeliti svoje mišljenje s drugim kolegama. Osobito kada se radi o uzbudljivoj i relativno novoj estetskoj nekirurškoj anti-aging medicini u kojoj se konstantno događaju nove spoznaje i saznanja, a najbrže rastuća je grana medicine trenutno u svijetu. Na Kvarner su zato stigli eminentni međunarodni i domaći stručnjaci koji su tokom tri dana trajanja Simpozija dijelili sa učesnicima svoja znanja, ali i vještine.

Simpozij je i ove godine bio održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske kojega je zastupao državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dipl. iur. Pokrovitelj Simpozija bila je Hrvatska liječnička komora (HLK), a isto tako Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Medicinskog Fakulteta u Rijeci, Stomatološkog fakulteta u Rijeci, ali i Turističke zajednice u Opatiji. Suorganizator kongresa tradicionalno je bila Hrvatska komore dentalne medicine (HKDM), a i ovogodišnje izdanje Simpozija bilo je bodovano od strana strukovnih komora.

Svečano otvorenje održalo se uz pozdravne govore sudionicima dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent, predsjednika HDEM HLZ, prim. dr. Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalne kirurgije, počasnog predsjednika HDEM HLZ te prof. dr. sc. Viktor Peršić, spec. interne medicine, ravnatelja Specijalne bolnice Thalassotherapia Opatija, koji je kroz govor izrazio zadovoljstvo partnerstvom i suradnjom s Hrvatskim društvom za estetsku medicinu.

Unatoč aktualnoj pandemiji, u Opatiji tokom tri dana trajanja Simpozija okupilo se preko tri stotine sudionika, koji su uz edukaciju i predavanja uživali i na svečanim večernjim druženjima uz more, pod nazivom „Royal by the Sea party“.

Croatian Esthetic Medicine Symposium prije svega je događaj gdje se uz široku i detaljnu teorijsku podlogu, doktorima medicine i doktorima dentalne medicine pruža mogućnost da iz prve ruke promatraju, te nauče od najrelevantnijih svjetskih i domaćih stručnjaka najnovija svjetska saznanja, trendove i nove tehnike u nekirurškim tretmanima anti-aging medicine koje će potom moći primjeniti na svojim pacijentima. Stoga je teorijski dio organiziran u Conference Park 25/7, a praktični hands-on moduli u Edukacijskim centrima Hrvatskog društva za estetsku medicinu. Tako da su uz redovite edukacije, tokom tri dana Simpozija, održana i dva Masterclassa uz strane dr. Mark Posselta.

„Svijet estetske medicine u zadnjih nekoliko godina približio se apsolutno svima, te su nekriruški i minimalno invazivni tretmani postali u potpunosti uobičajeni. Godinama naši stručnjaci svoja dugogodišnja znanja i vještine prenose zainteresiranim kolegama koji, nakon teorijske i praktične edukacije te provjere stečenih znanja i vještina, postaju Certificirani i osposobljeni za rad, sve to kako bi usluga koja se pruža pacijentu bila u potpunosti sigurna i na njihovo zadovoljstvo“, istaknuo je predsjednik HDEM HLZ dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent.

Na Simpoziju svoja zanimljiva predavanja koja su bila podijeljena u razne sekcije, uz vrhunsku produkciju, održali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz svih specijalističkih područja koja se bave nekirurškim metodama anti-aginga i estetikom lica.

Najbolji u tom području pridružili su nam se i ove godine, na čelu s počasnim predsjednikom Hrvatskog društva za estetsku medicine, poznatim doajenom estetske medicine u Hrvatskoj, a i šire prim. dr. Siniša Glumičić, a kao i svake godine posebno mjesto zauzima Akademkinja Mirna Šitum spec. dermatovenerologije, predsjednica Etičkog povjerenstva HDEM HLZ, koja tradicionalno svojim plenarnim predavanjem prisutne uvodi u svijet nekirurške estetske medicine. Ove godine pridružio nam se i prof. dr. sc. Dragan Primorac koji je održao predavanje na temu „Personalizirana i regenerativna medicina: od laboratorija do kliničke primjene“.

Prvi dan Simpozija, prva na redu, bila je sekcija „Estetski tretmani lica“ koja je otvorena uz predavanje jednog od najboljih estetskih kirurga na našim prostorima. Uz predavanje „Periorbital rejuvenation, kombinacija kirurških i nekirurških zahvata“ dr. Mario Zambelli podijelio je djelić svog iskustva sa svim prisutnima.

Također, na pozornicu su stali i dr. Mark Posselt, estetski stručnjak iz Njemačke, koji je uz predavanje održao i live demonstraciju na pacijentu. Uz detaljan periorbitalan tretman, naglasak je bio na opasnim zonama i pravilnom apliciranju preparate. Pridružili su nam se na temu dermalnih filera dr. Vladimir B. Stojiljković, MS, aesthetic plastic surgeon, iz Srbije, ali i na temu botulinum toxina A Irijana Rajković, dr. med. spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Zaključno predavanje održao je dr. Hrvoje Reil o pripremi pacijenata za medicinske procedure. Svi prisutni mogli su postaviti i pitanja uz moderiranje doc. dr. sc. Ivane Prkačin, spec. dermatovenerologije.

Jutarnji termin drugog dana bio je rezerviran za vrlo popularnu, ali još uvijek na ovim prostorima tabu temu – “Genitalna rejuvenacija”.

Na pozornicu su stigli vrhunski stručnjaci, Mirjana Semenić Rutko, dr. med. spec. ginekologije, doc. dr. sc. prim. Ivan Fistonić, spec. ginekologije, Duško Maletić, dr. med. spec. kirurgije i urologije i doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, spec. urologije. Nakon svih predavanja, naš moderator doc. dr. sc. prim. Ivan Fistonić, spec. ginekologije, otvorio je mogućnost postavljanja pitanja. Stoga se nakon svakog predavanja povela i zanimljiva rasprava.

Ni ovaj CEMS nismo željeli održati bez sekcije na temu “Kirurgija u estetskoj medicini”. Kao i svake godine do sad, stigli su svoje predavanje održati najveći stručnjaci. Sekcija je otvorena uz plenarno predavanje prof. dr. sc. Uroša Ahčan, spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije, koji je posljednje desetljeće proveo kao Predstojnik odjela za plastičnu kirurgiju Univerzitetnog kliničkog centra Ljubljana, te je Predsjednik udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju, bio je jedan od njih. Profesor Ahčan pozivni je predavač i na najpoznatijem svjetskom kongresu estetske krirurgije u New Yorku – Cutting Edge. Svoje dugogodišnje znanje podijelio je sa kolegama uz vrlo interesantno i inspirativno predavanje gdje se osvrnuo na svoje najzanimljivije slučajeve i nevjerojatne i nadasve revolucionarne rezultate koje je postigao do sada u svom radu.

Isto tako, zanimljiva i poučna predavanja odžali su i ostali međunarodni predavači.

Uživali smo uz predavanje i dugogodišnji presjek karijere jednog od najpoznatijih svjetskih estetskih kirurga prof. Wayne Larrabee, facial plastic surgeon, ENT specialist.

Dugogodišnja suradnja i prijateljstvo vežu i dr. Larrabeeja s našim prim. dr. Sinišom Glumičićem, koji je kroz zanimljivo predavanje „Art of Rhinoplasty – 25 year expirience”, podijelio svojih 25 godina iskustva u estetskoj medicini.

Na pozornici smo još ugostili i uživali u zanimljivim predavanjima Ane Maletić, dr. med. spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije, koja je s nama podijelila interesantne detalje iz područja transplatacije kose, koja je danas zasigurno jedan od najtraženijih estetskih tretmana.

Također, poslušali smo i predavanje i Taimur Shoaib, MD Consultant Plastic and Reconstructive Surgeon koji nam je stigao iz Ujedinjenog Kraljestva.

Ovogodišnji sudionici imali su prilike ući u svijet anti-aginga, najnaprednijih, nekirurških i minimalno invazivnih metoda estetske medicine, proširiti postojeće znanje i upoznati se s najnovijim svjetskim estetskim trendovima, tehnologijama i metodologijama u estetskoj medicini.

Mogli su poslušati predavanja koja su obradila veliki dio nekirurške estetske medicine, primjeni hijaluronskih filera, botoxa, PRP (terapija pomlađivanja i regeneracije vlastitom plazmom/PRP – vampire facelifting), primjeni lasera i radiofrekvencije u estetskoj medicini, kao i gdje je granica nekirurških i kirurških metoda pomlađivanja.

Stoga su nam se u sekciji “Nekriruške metode estetske medicine” pridružili Ernest Novak, dr. med. spec. kirurgije iz Slovenije, dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent., prof. Roberto Amore, aesthetic surgeon iz Italije, dr. Hanno Pototschnig iz Njemačke, dr. Vladlena Averina, spec. dermatovenerologist iz Ukrajine, dr. sc. Filip Ivanjac iz Srbije te naša Nevia Delalle, dr. med. spec. dermatovenerologije.

Kraj drugog dana rezervirali smo za uvijek interesantnu temu „Tko se sve i u kojim uvjetima bavi nekirurškim metodama estetske medicine u Republici Hrvatskoj“ koju smo obradili kroz panel raspravu. Upravo zato u razgovoru su prisustvovali državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dipl. iur., dr. Mario Zambelli, prof. dr. sc. Uroš Ahčan, dr. sc. Željko Rotim i prim. dr. Siniša Glumičić koji je moderirao samu raspravu.

Vrhunski stručnjaci u području estetske medicine aktualizirali su problematiku ilegalnog poslovanja, apliciranjem dermalnih filera i botoxa na medicinski neprimjerenim mjestima i uvjetima koje izvode nemedicinsko osoblje koje nema medicinske kvalifikaciji i obrazovanje za izvođenje tih medicinskih zahvata, a i samim time dovode u oopasnost zdravlje pacijenata koje tretiraju. Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva prema kojem postupa HDEM HLZ takve tretmane mogu isključivo i samo doktori medicine i doktori dentalne medicine u propisanim uvjetima.

„Državni inspektorat postupa po svakoj prijavljenoj prijavi. Važno je naglasiti da državno tijelo može djelovati samo po prijavljenom problemu. Tokom posljednjih godinu dana bio je niz incidenata koji su dogodili te su prijavljeni i provedene su sankcije“ naglasio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić te je na taj način raspravi i panelu dao zadovoljavajući zaključak i konačno potvrdio da postoji zakonodavno rješenje koje funkcionira.

Nedjelja je bila rezervirana za sekciju „Dentalna i estetska medicina ruku pod ruku“. Spoj estetike i dentalne medicine na našoj pozornici su kroz predavanja predstavili Mato Paljetak, dr. med. dent., prof. dr. sc. Darko Božić, dr. med. dent., prof. dr. sc. Dragana Gabrić, dr. med. dent., izv. prof. dr. sc. Jelena Prpić, dr. med. dent. i dr. sc. Petra Tariba Knežević, dr. med. dent.

Povod pune dvorane trećeg dana Simpozija bila je i goruća tema „It Could Happen to You! Complications!“ Pridružili su nam se vrhunski stručnjaci i razgovarali o temi o kojoj se uglavnom ne razgovara – komplikacijama. Svoja dugogodišnja iskustva s nama su podijelili prof. dr. sc. Mirko Ivkić, spec. otorinolaringologije, doc. dr. sc. Ivana Prkačin, spec. dermatovenerologije, dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent. i doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, spec. maksilofacijalne kirurgije, plastični kirurg glave i vrata.

Tradicionalno kongres je uz bogat teorijski dio, imao i dozu zabavnog programa, ali i onog najvažnijeg, humanitarne note gdje dio sredstava ostvarenih na Simpoziju HDEM darovano organizaciji “Vukovarski leptirići” za poboljšanje teških uvijeta u kojima ta organizacija radi.

Povezane objave

arrow-down
hrCroatian