Osvrt na međunarodni 11. CEMS

Croatian Esthetic Medicine Symposium prije svega je događaj tijekom koga se, uz detaljnu teorijsku podlogu, doktorima medicine i dentalne medicine pruža mogućnost da iz prve ruke promatraju i usvajaju najnovije trendove anti-aging medicine od svjetskih i domaćih stručnjaka. Teorijski je dio ove godine bio organiziran u hotelu Royal, a radni moduli u Edukacijskom centru Hrvatskog društva za estetsku medicinu u bolnici Thalassotherapia Opatija. Kao i svake godine, skup je imao i humanitarnu notu: ove je godine dio sredstava doniran Dječjoj bolnici Klaićeva u Zagrebu

Croatian Esthetic Medicine Symposium (CEMS) zablistao je u još jednom izdanju uz organizaciju Hrvatskog društva za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HLZ). Opatija je ove godine 18. i 19. ožujka 2022. na međunarodno znanstveno-stručnom simpoziju okupila brojne domaće i svjetski poznate stručnjake, koji su slušali zanimljiva predavanja, pratili demonstracije uživo, panel-rasprave i workshopove.

Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, koje je zastupao državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić. Pokrovitelji su bili Hrvatska liječnička komora (HLK), Medicinski fakultet u Rijeci, u čije ime je skup pozdravio dekan prof. dr. sc. Goran Hauser prilikom svečanog otvaranja, te Fakultet dentalne medicine Rijeka. Suorganizator skupa bila je Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM), u čije je ime je skup pozdravila dekanica prof. dr. sc. Sonja Pezelj Ribarić. Kao i svake godine, i ovogodišnji CEMS bio je bodovan od HLK i HKDM-a.

Tijekom dva dana simpozija eminentni međunarodni i domaći stručnjaci dijelili su sa sudionicima svoja znanja i vještine. Ovogodišnje izdanje CEMS-a posjetilo je oko četiristo sudionika, a svečano su ga uz pozdravni govor otvorili predsjednik HDEM-a HLZ-.a doc. dr. sc. Željko Rotim i počasni predsjednik primarius Siniša Glumičić.

Simpoziji su najbolje mjesto gdje svi zainteresirani mogu saznati najnovije trendove, steći nova znanja i kontakte, ali i podijeliti mišljenje s kolegama. Osobito kada se radi o uzbudljivoj i relativno novoj grani estetske nekirurške anti-aging medicine, koja pripada među najbrže rastući segment medicine u svijetu. Zbog velikog utjecaja medija i društvenih mreža, svijet estetske medicine u posljednjih nekoliko godina približio se mnogima te su nekirurški i minimalno invazivni tretmani postali traženi i uobičajeni.

Najnovija svjetska saznanja i trendovi anti-aging medicine
Croatian Esthetic Medicine Symposium prije svega je događaj tijekom koga se uz široku i detaljnu teorijsku podlogu doktorima medicine i dentalne medicine pruža mogućnost da iz prve ruke promatraju i usvajaju najnovija svjetska saznanja i trendove anti-aging medicine od najrelevantnijih svjetskih i domaćih stručnjaka. Teorijski je dio bio organiziran u hotelu Royal, a radni hands-on moduli, tradicionalno, u Edukacijskom centru Hrvatskog društva za estetsku medicinu u bolnici Thalassotherapia Opatija. Tijekom radnih modula zainteresirani su pod nadzorom edukatora mogli učiti i raditi u idealnim uvjetima.

Teme na panel-raspravama odnosile su se na nekiruršku estetsku medicinu, primjenu tretmana za njegu i pomlađivanje kože, hijaluronske filere, botoks, PRP (terapija pomlađivanja i regeneracije vlastitom plazmom/PRP – vampire facelifting), dermatološke estetske tretmane, primjenu lasera i radiofrekvencije u estetskoj medicini, granice nekirurških i kirurških metoda pomlađivanja.

Izuzetno zanimljiva rasprava, koja je u potpunosti ispunila dvoranu, održana je o genitalnoj kozmetologiji. Rasprava o jednoj od globalno najzanimljivijih tema dala je uvid u genitalnu rejuvenaciju,a svjetski i domaći stručnjaci podijelili su sa sudionicima svoja iskustva. Sekciju vezanu uz genitalnu rejuvenaciju vodila je dermatologinja dr. Vladlena Averina iz Kijeva, a na pozornici su joj se pridružili i održali zanimljiva predavanja dr. Marko Kisić, doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, doc. dr. sc. Danijel Bursać, doc. dr. sc. prim. Ivan Fistonić, prof. dr. sc. Srećko Budi te dr. Vladimir Kojović iz Srbije. Dr. Kojović je sa sudionicima podijelilo svoje dugogodišnje iskustvo o genitalnoj kirurgiji transrodnih osoba te je prikazao mnoštvo zanimljivih prizora s raznih uspješnih operacija.

Tradicionalno, CEMS svojim plenarnim predavanjem prisutne uvodi u svijet nekirurške estetske medicine; akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Etičkog povjerenstva HDEM-a HLZ-a, ove je godine ukazala na utjecaj svijeta medija i društvenih mreža na percepciju ljepote.

Kako bi se sudionicima ukazalo na popularne trendove, organizatori skupa svake godine dovode niz stranih stručnjaka; ove je godine u Opatiju stigao i dr. Lee Walker iz Ujedinjenog Kraljevstva. Najučinkovitije i najnovije trendove u pristupu pomlađivanja donjeg dijela lica i usana prikazao je kroz uvodno predavanje i demonstraciju uz doc. dr. sc. Željka Rotima. Nakon teorijskih predavanja, dr. Walker je na modelu prikazao sve zahvate uz detaljna objašnjenja, a sudionici su mogli sudjelovati i postavljati pitanja.

Ovogodišnje izdanje CEMS-a detaljno je obradilo teme korektivne dermatologije uz moderiranje dr. Nevie Delalle i predavanja dr. Maje Kovačević, doc. dr. Ive Dediol i dr. Jelene Jakić. Zanimljiv je bio presjek tretmana anti-aging medicine uz moderiranje dr. Ane Maletić i predavanja dr. sc. Filip Ivanacdr. Wiolette Baranska-Rybak iz Poljske, dr. Marija Goisisa iz Italije i dr. sc. Ane Aljinović. Također, obrađena je i tematika botulinum toksina kroz predavanja dr. Brune Cvjetičanina, doc. dr. sc. Petre Taribe Kneževićprof. Davora Ileša i dr. Irene Kovačević, uz moderiranje dr. Irijane Rajković.

Sex & the City – prije i poslije
Drugoga dana simpozija puna dvorana dočekala je panel-raspravu „Estetska kirurgija u posljednjih 20 godina – Sex & the City – prije i poslije”, na kojoj su sudjelovali specijalisti plastične i rekonstrukcijske i estetske kirurgije dr. Ana Maletić, doc. dr. sc. Zoran Veir te prof. Srećko Budi, uz maksilofacijalnog kirurga doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića i estetskog stručnjaka dr. Leeja Walkera.

Prim. Siniša Glumičić vodio je raspravu kroz pogled maksilofacijalnog kirurga te kolegama postavljao zanimljiva pitanja vezana uz poznati serijal „Sex & the City“. Panelisti su komentirali fotografije poznatih glumica iz serijala prije 20 godina i one današnje te otkrivali koje su sve zahvate odradile i na koji način. Uz opasku o procesu starenja, doktori su dali mišljenje o svakoj od glumica i napravili kratki face assessment.

Vrhunski stručnjaci estetske medicine aktualizirali su i problematiku ilegalnog poslovanja apliciranjem dermalnih filera i botoksa na medicinski neprimjerenim mjestima koje izvodi nemedicinsko osoblje bez obrazovanja za te zahvate, čime dovode u opasnost zdravlje pacijenata koje tretiraju. Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva, takve tretmane mogu obavljati samo doktori medicine i dentalne medicine sukladno propisanim uvjetima.

Osobito zapažena predavanja održali su strani vrhunski stručnjaci iz područja estetske medicine: dermatologinja Vladlena Averina, redoviti pozivni predavač na svim najznačajnijim svjetskim kongresima i članica Znanstvenog odbora AMWC-ja, dr. Lee Walker, međunarodni key opinion leader, specijalist plastične i rekonstrukcijske estetske kirurgije Marlen Sulamanidze iz Gruzije, ujedno osnivač kompanije Aptos, dermatologinja Wioletta Baranska-Rybak iz Poljske te Mario Goisis, spec. plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Italije.

Jedna od sekcija bila je posvećena komplikacijama „Recognizing Danger Zones: Enhancing Safety Outcomes“, a predavanja su držali dr. Lee Walker i plastična kirurginja Irijana Rajković, uz moderiranje assist. professora Željka Rotima DMD. Sudionici su mogli vidjeti razne komplikacije o kojima se ne priča mnogo u svijetu estetske medicine i načine kako smanjiti rizike od istih.

Obrađena je i tema „Aesthetic in the Dental Practice – What’s New”, a predavači su bili dr. Mato Paljetak, prof. dr. sc. Darko Božić, prof. dr. sc. Jelena Prpić i  Assist. professor Željko Rotim DMD uz moderiranje Viviane Kalmar. Nisu izbjegnute ni društvene mreže te je panel o toj temi održan uz sudjelovanje akademikinje Mirne ŠitumOgnjena Bagatina, MBA, dr. Brune Cvjetičanina, dr. Suzane Smoljo i Maye Tayfour Mali, MPh. Raspravu je vodila Ana Rotim, mag. nov.

Praktični dio, nagrade i priznanja
Uz teorijski, važan je i praktični dio te se svake godine tijekom skupa održavaju edukacije. Ove godine masterclass „Global facial rejuvenation treatmant” održao je dr. Lee Walker s Teoxane RHA proizvodima, dok je doc. dr. sc. Željko Rotim održao naprednu edukaciju „Lip design“ o dermalnim filerima. Workshopove o primjeni dermalnih filera i pilinzima u ginekološkoj estetici odžao je specijalist ginekologije dr. Marko Kisića. Naziv workshopa plastičnog kirurga dr. Marlena Sulamanidzea bio je „Najsuvremenije metode neinvazivnog liftinga i pomlađivanja lica PLA/CL nitima”.

Ovogodišnji HDEM imao je i dodatnu vrijednost uz inicijativu „Esthetic Award”. „Esthetic Case Report“ odnosio se na liječnike koji se prijave na natjecanje kako bi prikazali najbolje slučajeve iz prakse. Prijavilo oko 90 doktora iz Hrvatske i regije, a dodjeljivale su se dvije vrste nagrada: za sudionike koji su se prijavili za „Social Media Award“ i prikupili najviše oznaka „sviđa mi se“ na Instagram stranici Hrvatskog društva estetske medicine (@cemsstagram) te za „Expert Award“. Potonju je dodjeljivalo stručno Povjerenstvo HDEM-a za najbolji slučaj. Nagrade su dodijeljene na svečanosti tijekom „Gala for good“ večere.

Ove godine dodijeljena su i posebna priznanja za zasluge u znanstvenom razvoju stručnog društva, i to akademkinji Mirni Šitum i prof. dr. sc. Viktoru Peršiću, te plakete za posebne zasluge počasnim članovima Upravnog odbora HDEM-a, dr. Vladleni Averina i dr. Leeju Walkeru.

Već tradicionalno, kongres je završio zabavnim programom na VIP HDEM partyju u Royal Hallu hotela Royal Design.

I ovogodišnje izdanje CEMS-a imalo je humanitarnu notu: dio sredstava HDEM HLZ-a donirao je Dječjoj bolnici Klaićeva u Zagrebu za poboljšanje uvjeta u kojima bolnica radi.

Povezane objave

ProgramRegistracija za HDEMSmještajZnanstveni odborBodovanje
Aesthetic Case Report
Prospekt za sponzoreSponzori i izlagači
Upravni odborInfoEtičko povjerenstvoČlanstvo
Pravilnik o obaveznoj edukaciji doktoraPravilnik o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnostiPravilnik HDEM-aPristanak na injekcijsku terapiju
Osvrti na prošle kongreseGalerijaGDPR - Polica privatnostiKontakt
Prijave na MEI edukacijeEdukacijski centri
Sekcija za estetsku kirurgijuSekcija za korektivnu dermatologijuSekcija za estetiku osmijehaSekcija za genitalnu kozmetologijuSekcija za transpantaciju kose
arrow-down
hrCroatian