Osvrt na međunarodni 12. CEMS

„Health is the new beauty!“, kao glavna misao 12. CEMS-a

Hrvatsko društvo za estetsku medicinu i ove godine je pomaknulo granice na 12. Croatian Esthetic Medicine Symposium kongresu. U bajkovitu Opatiju, smjestila su se tri dana predavanja, više od 500 sudionika i 50 predavača, sve s jednim ciljem – pomicati granice nekirurških metoda i saznanja. Kao i svake godine, kongres je ponovno imao humanitarnu notu – ove godine za ukrajinsku udrugu ZAGRAVA. Što je donio 12. CEMS? – otkrivamo u nastavku.

Hrvatsko društvo za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HZL) ponovno je oduševio sve prisutne još jednim izdanjem Croatian Esthetic Medicine Symposium-a (CEMS). Od 17. do 19. ožujka 2023. godine, Opatija je sjala estetskim sjajem. Tijekom ta tri dana, Hotel Ambasador postao je raj za sve prisutne na međunarodnom znanstveno-stručnom kongresu na kojemu su se pratila inovativna predavanja, održale napete panel rasprave i pratilo maraton demonstracija uživo. Osim velikog broja domaćih predavača i stručnjaka, ovogodišnji CEMS okupio je i brojne međunarodne stručnjake i predavače – jedno je sigurno, u dvorani je nedostajalo mjesta!
Tijekom tri dana kongresa, doktori medicine i dentalne medicine pozorno su pratili predavanja, panel rasprave i demonstracije uživo, a teme su se većinom odnosile na područje nekirurške estetske medicine, uz panel rasprave na temu dermatologije i društvenih mreža. Ovogodišnji CEMS pokrio je široki spektar tema s kojima se opravdala veličina i važnost ovoga kongresa. Svake godine, CEMS ide stepenicu više, što se dokazalo i ove godine – promjenom lokacije i novinama u sadržaju.
Na panel raspravama i sekcijama, sudjelovali su brojni domaći i strani stručnjaci koji su iznosili nove metode i tehnike, svatko u svom području. Na CEMS-u je premijerno predstavljena nova studija, dr. Albine Kajaiae s naslovom „Trajna poboljšanja volumena, širine i kuta donjeg dijela lica nakon jednog tretmana onabotulinumtoksinom A za bolju istaknutost maseteričnog mišića“ koje je popraćeno i kliničkim iskustvima korištenjem Vistabela i Juvederm Volite filera. Okupljeni u dvorani, imali su čast prvi čuti studiju i vidjeti njezine rezultate, koja je naknadno podijeljena s ostatkom medicinskog svijeta.
S velikim nestrpljenjem i iščekivanjem, dočekalo se svečano otvorenje kao uvertira u 12. izdanje Croatian Esthetic Medicine Symposium-a, kojega su pozdravnim govorima otvorili doc. Željko Rotim, prim. Siniša Glumičić, prof. Goran Hauser, prof. Sonja Ribarić Pezelj i prof. Viktor Peršić. Ovom ceremonijom, iščekivanjima je došao kraj i CEMS je sjao punim sjajem.
Tradicionalno, uvod u nekirurške metode estetske medicine, plenarnim predavanjem održala je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Etičkog povjerenstva HDEM HZL, koja je ove godine podigla pitanje o ljepoti i boli. „Liječimo li zdrave ljude u estetskoj medicini?“, bilo je glavno pitanje akademkinje tijekom predavanja, u kojemu je nastojala opisati ovaj fenomen koji se događa u estetskoj medicini, koja je u današnje vrijeme, postala široko dostupna svima.

Biostimulatori kao gorući trend u estetskoj medicini

Stručnjaci su predstavili nove tehnologije, proizvode i tretmane uz stalno aktivnu publiku koja je postavljala pitanja o najnovijim trendovima u estetskoj medicini i kirurgiji. Predstavljeni su trenutno najveći trendovi u estetskoj medicini – biostimulatori kao game-changer u estetskoj medicini.
Sekciju posvećenu biostimulatorima, vodili su doc. Aleksandar Milenović, glavna tajnik HDEM HZL i prof. Roberto Ruffa. Biostimulatori su trenutno najveći trend u estetskoj medicini, te su kao takvi, zauzeli svoje mjesto i na CEMS-u kojim se nastoji stvoriti novi trendove i pričati o već postojećima. Uz predsjedavajuće, eminentne doktore, o biostimulatorima su govorili i dr. Nevia Delalle, dr. Boris Filipović, dr. sc. Bruno Cvjetičanin i dr. Branislav Lukić. Uz predavače iz regije, na temu biostimulatora odgovorila je i ukrajinska eminentna dr. Vladlena Averina koja je zaokružila temu biostimulatora na ovogodišnjem kongresu.
Jedna od najintrigantnijih tema ove godine, koja je zaokupila pažnju mnogim pod naslovom: „Zar je sve uvijek vezano uz seks?“, probudila je veliko zanimanje kod sudionika kongresa. Predsjedavajući, doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, vodio je ovo pitanje kroz sekciju, a na pozornici su mu se pridružili prof. Mykola Boiko, dr. sc. Nina Bašić Marković i dr. Oksana Yesypchuk. Obradile su se brojne teme unutar ove sekcije, a podjednako se pričalo o ženskom i muškom genitalnom zdravlju te korektivnim metodama kod oba spola. Najveće zanimanje publike imalo je predavanje ukrajinskog seksologa i urologa prof. Mykole Boiko, koji je kroz interaktivnu prezentaciju govorio o raznim metodama povećanja penisa s kojima se susreo, a rezultate je podijelio i s našom publikom.

Goruće teme ovogodišnjeg CEMS-a

Hrvatsko društvo za estetsku medicinu i ove je godine okupilo veliki broj stranih predavača. Svjetska imena estetske medicine – dr. Andrew R. Christie Schwarz, dr. Albina Kajaia, dr. Vladlena Averina, dr. Ismail Kucuker – uz ostale eminentne predavače iz regije i svijeta, punili su predavačku dvoranu u Hotelu Ambasador. Svojim zapaženim i vrlo posjećenim predavanjima, svjetski stručnjaci donijeli su trendove nekirurške medicine u Hrvatsku te svojim predavanjima i demonstracijama uživo, podijelili su svoje metode uz detaljna objašnjenja svakog koraka.
Osim postavljanja novih trendova, jedno od glavnih pravila ovogodišnjeg CEMS-a je bilo – red predavanja, red prakse. Vođeni time, drugi i treći dan kongresa bili su ispunjeni demonstracijama uživo. Po prvi puta održao se maraton demonstracija uživo, na kojima su svoje metode i tehnike pokazivali brojni domaći i svjetski stručnjaci.
Bez sumnje, demonstracije uživo bile su najposjećenija u okviru 12. CEMS-a. Na jednom mjestu, doktori medicine i dentalne medicine, te svi zaljubljenici u nekirurške metode estetske medicine, s oduševljenjem i velikim zanimanjem su pratili demonstracije brojnih stručnjaka. Svakako najzapaženije demonstracije održali su strani stručnjaci – redovni predavač na svjetskim kongresima dr. Andrew R. Christie Schwarz iz Francuske, turski plastični kirurg dr. Ismail Kucuker, međunarodna stručnjakinja i član znanstvenog odbora AMWC dr. Vladlena Averina iz Ukrajine, prof. dr. Wioletta Baranska Rybak iz Poljske, talijanski plastični kirurg dr. Marco Papagni i dermatovenerologinja dr. Evgeniya Shelemba. Uz bok stranim stručnjacima, svoje vještine i metode demonstrirao je predsjednik HDEM HZL, doc. dr. Željko Rotim.
Tema društvenih mreža, i samog utjecaja njih na medicinu, pronašla je svoje mjesto u okviru 12. CEMS-a. Panel rasprava, koju je moderirao Marko Ostojić, P.M. digitalnog marketinga, nastojala je prokomentirati stanje s trendovima, onim bizarnim i onima malo manje bizarnim te njihovim utjecajima na javnost i mlade ljude. O trendovima se pričalo s raznih stajališta, o čemu najbolje govori struktura panelista – akademkinja Mirna Šitum, vlasnica poliklinike dr. Anđela Prolić, TV, radio i digitalna autorica Tatjana Jurić te CEO aqventi agencije Ana Rotim.
Uz temu trendova, popularna tema bila je i ona o dermatologiji. Snage su udružile četiri dermatologinje – dr. Nevia Delalle, dr. Jelena Meštrović-Štefekov, dr. Iva Dediol i dr. Maja Kovačević, kako bi CEMS sudionicima odgovorile na sva pitanja koje su imali, ali su se bojali postaviti u njezi kože. Govoreći o pravilnoj njezi kože i otklanjajući mitove, komentirali su se i novi bizarni trendovi u njezi kože.

Nagrade i posebna priznanja u okviru 12. CEMS-a

Nakon reda predavanja, a zatim reda praksa, došlo je vrijeme i za svečanu gala večeru koja je bila humanitarnog karaktera. Ove godine, prikupljena sredstva donirana su ukrajinskog udruzi ZAGRAVA čija je osnivačica počasna sudionica kongresa dr. Vladlena Averina.
I ove godine, dodijeljene su prestižne nagrade Esthetic Award. Liječnici medicine i dentalne medicine, bili su slobodni prijaviti se na natječaj „Esthetic Case Report“ kako bi prikazali najbolje slučajeve iz svakodnevne prakse. Za ovogodišnju nagradu, prijavilo se više od 50 liječnika, a nagrade su se dijelile u dvije kategorije.
U prvoj kategoriji – „Social Media Award“, prijavljeni su morali skupiti što veći broj oznaka „sviđa mi se“ na službenom Instagram profilu Hrvatskog društva za estetsku medicinu (@cemsstagram) gdje su objavljene sve pristigle prijave. Nagradu je odnio dr. Ljubomir Erceg. U drugoj kategoriji – „Expert Award“, stručno povjerenstvo ocjenjivalo je svaki rad, a najboljim je proglašen rad dr. Jasne Platužić. Osim uručenja Esthetic Award-a, na gala večeri uručena je i plaketa za počasnog člana HDEM-a – prof. Urošu Ahčanu.
Croatian Esthetic Medicine Symposium i ove je godine održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Kao i svake godine, CEMS je bio bodovan od strane HLK i HKDM.

Povezane objave

ProgramRegistracija za HDEMSmještajZnanstveni odborBodovanje
Aesthetic Case Report
Prospekt za sponzoreSponzori i izlagači
Upravni odborInfoEtičko povjerenstvoČlanstvo
Pravilnik o obaveznoj edukaciji doktoraPravilnik o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnostiPravilnik HDEM-aPristanak na injekcijsku terapiju
Osvrti na prošle kongreseGalerijaGDPR - Polica privatnostiKontakt
Prijave na MEI edukacijeEdukacijski centri
Sekcija za estetsku kirurgijuSekcija za korektivnu dermatologijuSekcija za estetiku osmijehaSekcija za genitalnu kozmetologijuSekcija za transpantaciju kose
arrow-down
hrCroatian